Yazar "Özsoy, Zeynep" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kâr payı hakkı ve kâr payında imtiyaz(İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2021) Özsoy, Zeynep; Nilsson, Gül OkutanÖZET: Şirket pay sahiplerinin mali haklarından olan kâr payı hakkının, bu mali haklar içerisinde en önemlisi olduğu söylenebilir. Pay sahiplerini şirkete ortak olmaya sevk eden unsurların en başında şirketin iktisadi faaliyetleri sonucu bir kazanç, fayda elde edeceği yönündeki beklenti gelmektedir. Zira pay sahipleri, şirketin elde ettiği bu kazanç ya da faydadan kural olarak pay sahiplikleri oranında faydalanırlar. Kural her bir pay sahibinin şirket kârından, payları oranında yararlanması olmakla birlikte, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 478. maddesinde tasfiye payı, rüçhan ve oy hakkı gibi haklar yanında kâr payı hakkında da, paya üstün bir hak tanınabileceği düzenlenmiş ve böylece bazı paylara kâr payı hakkında imtiyaz tanınabileceği belirtilmiştir. TTK’da anılan madde dışında kâr payı hakkında imtiyazı düzenleyen bir madde yer almadığından, kâr payı hakkında imtiyaza ilişkin detaylı düzenlemeler yargı kararlarına ve doktrine bırakılmıştır. Bu çalışmada öncelikli olarak kâr payı hakkına ve imtiyaza ilişkin düzenlemeler irdelenmiş olup, bu temel düzenlemelerden yola çıkılarak kâr payı hakkında imtiyaz tanınması nedenleri, yöntemleri, imtiyaz ile kanun hükümlerinin önceliklerinin yarıştığı durumlar ele alınmış ve bu imtiyaz türüne ilişkin Türk hukuk doktrininde henüz mutabakata varılmamış olan konular ortaya koyulmuştur. Çalışma halka kapalı anonim şirketler ile sınırlandırılmış olup, halka açık anonim şirketler açısından yalnızca çalışmanın temel konularında esaslı olduğu değerlendirilen incelemelere yer verilmiştir.Öğe The Political Economy of Food in Turkey: Is Another Food System Possible?(Rasim Özgür DÖNMEZ, 2024) Oba, Beyza; Özsoy, ZeynepIn this study, the political economy of food in Turkey is studied and the policies implemented by governments in agriculture that led to a transformation both in production and consumption of foodstuff is discussed. The paper focuses on small producers and the first part examines the changing position of these small producers in line with the policies implemented by governments in different periods. In so doing, we discuss how these different economic policies marginalized the small producers, transformed the production relations and the production-consumption nexus. The second part of the paper discusses with various examples the possibilities for re-integrating the excluded small farmers to the food provisioning system. Ergo this section explores how small farmers can be repositioned in the food provisioning system by adhering to the principles of Food Sovereignty movement, co-operating with the urban consumers and the premises of Diverse Economies.