Turkish Version Study of "Parkinson's Disease Quality of Life Questionnaire" (PDQL)

Küçük Resim Yok

Özet

Amaç: Bu çalışma Parkinson hastalığı olan hastaların yaşam kalitesini de- ğerlendirmek için geliştirilen "Parkinson Hastalığı Yaşam Kalitesi Sorgulama Formu'nun (PDQL-TR)" Türkçe kültürel adaptasyonunu, geçerlilik ve gü- venilirliğini araştırmayı amaçlamıştır. Yöntem: İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nın polikliniğine Haziran 2005-Nisan 2008 tarihleri arasında başvuran, Parkinson hastalığı tanısı almış 89 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. PDQL'in Türkçe versiyonu (PDQL-TR), "Birleştirilmiş Parkinson Hastalığı Derecelendirme Ölçeği" (UPDRS), "Hoehn & Yahr (H & Y) skalası" temel sonuç ölçüm yöntemleri olarak kullanıdı. Bulgular: PDQL-TR, H&Y ve UPDRS skalaları için hesaplanmış Pearson korelasyon katsayısı -0,36 ve-0,80 arasında değişmekteydi. PDQL-TR sorgulama formunun total ve alt grup skorlarının Cronbach alpha katsayısı 0,80'den yüksekti. Madde toplam puan değeri Pearson korelasyon kat sayı- sı 0,40 (4.soru-toplam skor) ve 0,88 (26. soru-toplam skor) arasında değiş- mekteydi, alt-grup toplam skorlarının korelasyon katsayıları ise 0,81 ile 0,96 arasındaydı. PDQL-TR'nin sınıf içi korelasyon sonuçları 0,75 (emosyonel fonksiyon) ve 0,88 (Parkinson semptomları) aralığında yer alarak, yüksek stabilite göstermiştir. Sonuç: PDQL-TR'nin psikometrik özellikleri memnuniyet vericidir ve sonuçlarımız önceki literatür bulgularıyla uyum göstermektedir. PDQL-TR Parkinson hastalığı olan hastaların sağlıkla ilişkili yaşam kalitelerini ölçmede geçerli ve güvenilir bir sorgulama formudur.

Nöropsikiyatri Arşivi