Çalışan çocuk: Bağcılar ve Küçükçekmece pilot araştırması

İstanbul Bilgi Üniversitesi

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Özet

"Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Araştırma ve Model Geliştirme Projesi" 2017 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle yürütüldü. Çalışan çocukların yaşadığı sorunları tüm boyutları ile anlamaya çalışan bu pilot çalışma, İstanbul’da Bağcılar ve Ku?çu?kçekmece’de gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın çocuk işçiliği alanında yapılacak diğer araştırmalara ışık tutmasını temenni ediyoruz. Bu iki bölgede çalışan çocukların durumunu ortaya çıkarmanın sınırlılıklarını ve gu?çlu?klerini bilmekle beraber hem çocukları hem de çalışan çocukların ebeveynlerine yönelik bu saha araştırmasının, Tu?rkiye’de çocuk işçiliğini anlamaya dair önemli ipuçları sunabileceğini ve çocuk işçiliğini önlemeye dair mu?cadelede doğru politikaların ve uygulamaların izlenmesine katkı sunabileceğini umuyoruz. Yoksulluk, çocuk işçiliğinin en önemli nedeni olarak göru?lmektedir. Yoksullukla birlikte, eğitime erişememe, göç, yetişkinlerin işsiz kalması ve aile gelirinin du?şu?klu?ğu?, ailedeki geleneksel bakış açısı, mevzuatın eksiklikleri ve uygulanamaması ve işverenlerin çocuk işgu?cu? talebi gibi nedenler de çocuk işçiliğine yol açmaktadır. Bu araştırma raporu; kentte çocuk işçiliğini önlemeye yönelik model geliştirme konusunda yürüttüğümüz bir projenin parçasıdır. Tüm çocukların çocuk hakları kapsamında üstün yararlarını gözetmeyi ve bu perspektifle çocuk işçiliğiyle mücadeleyi hedeflemektedir. Çalışan Çocuk Araştırma Sonuçları Videografik- Hiç Karşılaşmadınız Mı?

90 pages